AOL vacature blog

Schrijf je vacatureteksten corona-proof met deze 5 belangrijke tips

Ondanks de coronacrisis zagen we het afgelopen kwartaal een flinke stijging in het aantal vacatures dat bedrijven uitzetten. Niet eerder is er zo’n grote toename gemeten, meldt het CBS. Vanzelfsprekend dus dat we veel vacatureteksten voorbij zien komen. Wat ons opvalt, is dat we vaak het onderdeel ‘remote werken in tijden van corona’ missen. Daarom deze keer een kennisartikel met 5 belangrijke tips voor hoe jij vacatureteksten zo goed mogelijk insteekt tijdens COVID-19.

5 tips voor corona-proof vacatureteksten

Tip 1: wees transparant

De coronacrisis duurt inmiddels ruim tien maanden en het ziet ernaar uit dat de maatregelen voorlopig nog zullen gelden. Juist nu kandidaat en werkgever elkaar niet in het echt kunnen zien, is het ontzettend van belang zo transparant mogelijk te zijn bij het schrijven van vacatureteksten.

Beschrijf duidelijk hoe het sollicitatieproces eruit komt te zien en wat de kandidaat kan verwachten. Houd in je vacatureteksten tenminste rekening met de volgende punten:

 

 • Voorbereiding: hoe kan de kandidaat zich voorbereiden voor het gesprek?
 • Taken: welke taken omvat de functie in deze bijzondere tijd?
 • Vragen: welke zullen er gesteld worden?
 • Platform: waar zal de (online) sollicitatie plaatsvinden?

 

Hoe meer informatie jij de kandidaten verstrekt, hoe gemakkelijker het beoordelings- en dus het wervingsproces zal verlopen. Dit geldt natuurlijk ook voor het werven van kandidaten buiten het coronavirus om.

Benieuwd waar je verder aan moet denken voor succesvolle recruitment marketing? Lees de 6 belangrijkste recruitment marketing tips.

Tip 2: vergeet de bedrijfscultuur niet

Heb je een transparante vacaturetekst geschreven? Dan wordt het tijd voor tip 2: vergeet de bedrijfscultuur niet. Doordat het wervings- en sollicitatieproces digitaal gaat, kunnen de kandidaten niet op kantoor langskomen, of kennis maken met hun eventueel nieuwe collega’s. Alleen is dit juist dé manier om een bedrijfscultuur te leren kennen.

Een gemiste kans dus. Of niet? De oplossing ligt misschien voor de hand, maar wordt vaak vergeten en is o, zo belangrijk: verwijs in je vacatureteksten naar een ‘Over ons pagina’. Probeer op deze pagina de bedrijfscultuur zo goed mogelijk te weergeven, bijvoorbeeld door:

 • Huidige werknemers in beeld te brengen met hun functie en foto
 • Sfeerbeelden van het kantoor en de werkplekken weer te geven
 • Teamuitjes te benoemen of visualiseren die na corona weer volop in gang worden gezet
 • Te beschrijven hoe je jullie gezellige vrijmibo’s invult/vervangt in deze tijd

 

Door in je vacatureteksten te verwijzen naar je ‘Over ons pagina’, kunnen de kandidaten toch een beetje de sfeer proeven en kun je ze nog een stukje meer over de streep trekken.

Tip 3: remote onboarding

Heeft jullie organisatie al besloten of medewerkers thuis werken of op kantoor? Uit onderzoek van de Nederlandse Innovatie Monitor blijkt dat bijna 70 procent van de Nederlandse bedrijven voorkeur geeft aan thuis of op afstand werken. Ook na de coronacrisis wordt verwacht dat thuiswerken de norm zal blijven.

Bij de nieuwe manier van werken, hoort ook een nieuw onboardingsproces: inwerken op afstand. Want juist als iemand het grootste gedeelte van de werkdag thuis besteedt, wil je natuurlijk dat hij of zij zich zo snel mogelijk thuis en welkom voelt binnen jullie team. Zowel gevoelsmatig als praktisch moet het goed geregeld zijn. Laat zien dat jij het verschil maakt en beschrijf het onboardingsproces in je vacatures. Benoem bijvoorbeeld feiten als:

 • Workflow: nieuwe werknemers kunnen gelijk aan de slag. Laptop is geregeld, toegang tot de juiste tools en apps, en inloggegevens staan klaar.
 • Persoonlijke begeleiding: besteed genoeg aandacht aan nieuwe werknemers via een contactpersoon. Deze persoon begeleidt hen direct door systemen, werkwijzen en tools. Daarnaast introduceert de contactpersoon nieuwe medewerkers aan directe collega’s waarmee ze de komende tijd zullen werken.
 • Concrete doelen: maak een plan voor de medewerker waarin je concrete doelen stelt en deze meetbaar maakt. Maak daarnaast duidelijke afspraken over taken, deadlines en plan wekelijks een virtueel contactmoment in.

 

Tip 4: toon flexibiliteit

Nu werknemers veel meer thuiswerken en de avondklok die is ingegaan, zijn flexibele arbeidstijden nóg belangrijker. Hun dagindeling ziet er tegenwoordig compleet anders uit. Misschien hebben jullie medewerkers kinderen en helpen ze hen met het maken van schoolwerk, nu scholen en de kinderopvang gesloten zijn. Boodschappen en wandelingen moeten overdag gedaan worden.

Juist nu deze instanties gesloten zijn en er een avondklok geldt, is flexibiliteit op het gebied van werkuren van grote meerwaarde voor potentiële kandidaten. Is er ruimte voor een flexibele indeling? Benoem dit dan in je ‘corona-proof vacatures’ en maak het verschil ten opzichte van de concurrentie.

Tip 5: beschrijf contactmomenten

Thuiswerken heeft geen koffieautomaat met gezellige momenten om bij te praten of elkaar te leren kennen. En ook geen vrijmibo’s op kantoor of die leuke teamuitjes. Juist in deze tijd geven veel mensen aan behoefte te hebben aan persoonlijk contact.

Oké, dus je hebt een ‘Over ons pagina’, waarin deze aspecten naar voren komen. Maar je kunt je kandidaten ook vast teasen door enkele punten uit te lichten in je vacatures. Vertel dat de vrijmibo’s digitaal plaatsvinden om de week af te sluiten, of dat teamuitjes worden georganiseerd met een online spelshow! Het kan namelijk nog wel even duren voordat nieuwe werknemers zijn of haar nieuwe collega’s op kantoor zullen ontmoeten.

Samengevat

De ontwikkelingen in recruitment, mede door corona, vragen om een nieuwe wervingsaanpak. Door de tips van onze experts schrijf jij overtuigende corona-proof vacatureteksten, versoepel je het wervingsproces en haal je de beste werknemers binnen.

De vijf tips op een rijtje:

 1. Wees transparant
 2. Vergeet de bedrijfscultuur niet
 3. Beschrijf het nieuwe remote onboarding
 4. Toon flexibiliteit
 5. Beschrijf contactmomenten

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van onze vijf tips voor corona-proof vacatureteksten? Of ben je benieuwd naar onze diverse recruitment oplossingen? Neem dan gerust contact met ons op! Onze specialisten staan voor je klaar!

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email