Alle facetten van Recruitment Marketing op een rijtje

Selecteer hoofdstuk:

Recruitment marketing

Recruitment marketing, of job marketing, draait om het bereiken van de juiste kandidaten. Dit doe je door een sterke vacaturetekst via het juiste kanaal en met effectieve advertenties te verspreiden. In deze gids leggen wij per discipline uit hoe je het inzet om de ideale kandidaat binnen te slepen. We belichten eerst kort de verschillende onderdelen van recruitment marketing:

Wervende vacatureteksten schrijven

Het hele recruitmentproces begint met het schrijven van een vacaturetekst. Sommige bedrijven maken zich het er makkelijk vanaf. Zij hebben binnen een halfuur een vacaturetekst klaarstaan. Toch betaalt de tijd en de moeite die je in de tekst steekt zich uiteindelijk uit. Sterker nog, een pakkende vacaturetekst is noodzakelijk voor succesvolle recruitment marketing.

Een vacaturetekst vormt de eerste indruk van de kandidaat. Bovendien is de schrijfwijze van de tekst voor één op de vijf bepalend om wel of niet te solliciteren. Daarom leggen wij in deze gids in een aantal stappen uit hoe jij een sterke vacaturetekst schrijft:

 1. Bepaal wie je zoekt;
 2. Schrijf voor je doelgroep en stel een candidate persona op;
 3. Schrijf een korte en bondige functieomschrijving;
 4. Benoem relevante functie-eisen;
 5. Verwoord jouw Employer Value Proposition;
 6. Voeg een sollicitatiemogelijkheid toe;
 7. Maak de opmaak van de vacature duidelijk en leesbaar;
 8. Maak je vacature vindbaar;
 9. Bereid je voor op Google for Jobs.
 10. Maak je vacature mobielvriendelijk

Job boards

Je beschikt nu over een ijzersterke vacaturetekst. De volgende stap is om de vacature op een online vacaturesite te plaatsen. Dit noemen we ook wel een job board. Als je even zoekt, zie je al snel dat het internet veel vacaturebanken rijk is. Hoe weet je welke vacaturebank het meest effectief is? Wij onderscheiden vijf soorten job boards: 

 • Generieke kanalen: grootschalige, populaire vacaturebanken;
 • Nichekanalen; gericht op een specifieke branche;
 • Content websites:  informatieve websites met doelgroepgerichte content; 
 • Regionale kanalen: gericht op een specifieke regio;
 • Service websites: een gratis online vacaturebank.


In deze gids leggen wij bij elke job board uit wat deze voor jouw recruitmentproces kan betekenen. Zo kun jij zelf bepalen welke
online vacaturebank in Nederland het beste aansluit bij jouw vacature.

Google recruitment

Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature vindbaar is in de grootste zoekmachine van Nederland? Met Google recruitment maak je slim gebruik van de opties die Google jou biedt. Middels Google Ads plaats je advertenties binnen de zoekresultaten. Dit doe je op basis van relevante zoekwoorden. Je adverteert op de trefwoorden waarop jouw doelgroep het meeste zoekt. Zo maak je de vacature zichtbaar bij je doelgroep. Ook breng je potentiële kandidaten al vroeg in het proces met de vacature én met jouw bedrijf in aanraking. 

Matthew Jeffrey:

“Recruitment is marketing. If you’re a recruiter nowadays and you don’t see yourself as a marketer, you’re in the wrong profession.”

Display advertising

We kijken tussen de vijf en tien keer per uur op onze telefoon. Dit is een goed moment om jouw doelgroep te bereiken. Met display advertising plaats je gericht advertenties. Je kunt targeten op locatie, maar ook op interesses. Maak persona’s van je doelgroep! Kijk ook in welke fase van de customer journey de kandidaat zich bevindt. Adverteer in de eerste fasen met generieke uitingen. In de laatste fasen adverteer je met conversiegerichte uitingen. Door op de juiste momenten de juiste uitingen te sturen, stimuleer je de kandidaat om te solliciteren.

Social media recruitment ​

Recruitment via social media wordt steeds vaker gebruikt. Maak ook gebruik van dit veelgebruikte platform en bereik kandidaten met social media recruitment. Target hierbij op leeftijd, geslacht, locatie en interesses. Met social media recruitment plaats je advertenties op: 

 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Twitter


Ieder platform heeft zijn eigen voordelen. Recruitment via social media is aantrekkelijk door het grote bereik van de platforms. Daarbij maakt 31% van de Nederlanders gebruik van social media bij hun zoektocht naar een (nieuwe) baan. Deze opkomende vorm van recruitment mag dus zeker niet ontbreken binnen recruitment marketing.

Job marketing social media recruitment Facebook

Mobile recruitment

Naast social media recruitment, is ook mobile recruitment een succesvolle vorm van job marketing. Hiermee bereik je jouw doelgroep via mobiele apparaten.

Mobile recruitment begint met het creëren van een overtuigende advertentie. De volgende stap is het bereiken van jouw doelgroep met deze advertentie. Heb je jouw doelgroep nog niet in kaart? Start dan eerst met een
doelgroepanalyse. Breng vervolgens de potentiële kandidaten met de advertentie in aanraking middels programmatic adverteren. Zo bereik je jouw doelgroep op elk moment van de dag.

Wanneer de kandidaat op de advertentie klikt, wordt hij of zij doorgestuurd naar de
landingspagina. Deze pagina moet de kandidaat overtuigen om daadwerkelijk te solliciteren. Maak ook gebruik van retargeting. Breng bezoekers die niet solliciteren opnieuw in aanraking met de vacature. Zo behaal je het beste resultaat.

Overzicht hoofdstukken

Alle facetten van Recruitment Marketing op een rijtje