Job boards
Wat zijn job boards?
Je vacature plaats je op job boards: een online vacaturebank. Waar je vroeger de krant opensloeg om vacatures te bekijken, surf je nu naar een job board. Er zijn ontelbaar veel job boards op het internet te vinden en daarom is het belangrijk dat je weet welke relevant zijn voor jouw bedrijf. Er zijn vijf soorten job boards:
- Generieke kanalen: grootschalige, welbekende vacaturebanken;
- Nichekanalen: gericht op een specifiek vakgebied;
- Content websites: informatieve websites met doelgroepgerichte content;
- Regionale kanalen: gericht op een specifieke regio;
- Service websites: een gratis, online vacaturebank.
Lees verder en ontdek wat de verschillende job boards inhouden, welke interessant zijn voor jouw bedrijf én hoe je per kanaal successen behaalt.
Deel deze pagina
Generieke kanalen
Deze job boards richten zich niet op één vakgebied, maar publiceren verschillende functies uit allerlei verschillende branches. Bekende voorbeelden zijn Stepstone, Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Indeed. Met deze kanalen bereik je alleen actief werkzoekenden.
Het voordeel van deze vacaturebanken is dat ze populair zijn bij werkzoekenden. Je vacature heeft hiermee een groot bereik. Dit is ook gelijk een groot nadeel: de kans dat je een geschikte kandidaat binnensleept is heel klein. Voor functies die een grote doelgroep aanspreken, biedt dit kanaal wel uitkomst. Moet je dan helemaal niet meer gebruikmaken van generieke kanalen? Juist wel! Het brede publiek van deze job boards kun je gebruiken om je brand awareness te verhogen.
Nichekanalen
Nichekanalen richten zich op vacatures uit een specifiek vakgebied. Daarbij bieden zij vaak ook vakinhoudelijke content aan. Zo kun je op logistiek.nl niet vacatures plaatsen, maar ook nieuws, events en andere content vinden uit de branche. Het is een verzamelplek voor werkgevers, werknemers en andere geïnteresseerden op het gebied van logistiek.
Doordat nichekanalen zich zo specifiek op een branche richten, is het bereik van deze kanalen klein. Zoek je kandidaten uit een specifieke branche, dan biedt dit kanaal uitkomst en is de kans groter dat je een geschikte kandidaat vindt. Daarbij komen niet alleen werkzoekenden, maar ook passief werkzoekenden op deze job boards, omdat deze vacaturebanken ook vakinhoudelijke content aanbieden.

Content websites
Content websites zijn informatieve websites waar doelgroepgerichte content op gepubliceerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsberichten, columns, blogs, maar ook vacatures.
Werkzoekenden die contentsites bezoeken, worden gemakkelijk doorverwezen naar de bron van de vacature: bijvoorbeeld je eigen website. Op je eigen website kun je de vacatures plaatsen en deze aanbevelen in een speciale blogpost. Ook kun je een aparte ‘werken bij’-sectie op je website creëren, waar je alle openstaande vacatures op een rijtje zet. In deze blog leggen wij uit waarom elk bedrijf een ‘werken bij’-sectie op de website nodig heeft. Deze vacatures deel je vervolgens eenvoudig op alle zakelijke social media-accounts.
Het nadeel van het plaatsen van een vacature op een content website is de snelle doorloop. Er worden continu nieuwe berichten geplaatst, waardoor jouw vacature al snel tussen de overvloed aan berichten verdwijnt.
Regionale kanalen
Regionale kanalen plaatsen alleen vacatures binnen een bepaalde regio. Voorbeelden hiervan zijn Vacaturebank Arnhem en Vacaturebank Limburg. Dit maakt het voor werkgevers mogelijk om specifiek kandidaten uit de buurt aan te trekken. Een groot aantal reacties op de vacature blijft waarschijnlijk wel uit, want je beperkt je als werkgever tot een doelgroep die woonachtig is in de regio.
Bovendien zijn de regionale vacaturesites vaak kleinschaliger, waardoor jouw vacature sneller wordt verwerkt en geplaatst. De kans dat de vacature gezien wordt door werkzoekenden (uit de buurt) is groter. Regionale kanalen zijn daarom ideaal voor bedrijven die werknemers uit de buurt zoeken. Denk aan postbezorgers, vakkenvullers en andere functies binnen lokale ondernemingen.
Wat betekent...
Brand awareness
Brand awareness is de manier waarop je als merk bekend wilt staan in de buitenwereld.
Service websites
Op service websites kun je als werkgever gratis vacatures plaatsen. Een voorbeeld hiervan is vacant.nl. Op deze vacaturebank kan de werknemer per functiegroep, provincie en branche vacatures bekijken.
Ook kun je in verschillende vakgroepen op LinkedIn gratis je vacature plaatsen. Hier maken werkgevers dan ook veel gebruik van. Een vakgroep is dan ook een ideale omgeving om potentiële kandidaten te bereiken, doordat je in een groep vakgenoten terechtkomt.
Wist je dat...
Er eind 2019 in Nederland een recordaantal van 288 duizend openstaande vacatures was in Nederland (CBS)?
Overzicht hoofdstukken