Mobiel solliciteren

Selecteer hoofdstuk:

Wat is mobile recruitment?

Anno 2019 is de smartphone niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Onderzoek van SIDN toont aan dat we inmiddels ruim 60 uur per maand op het wereldwijde web spenderen via onze smartphone. Ook jouw doelgroep bevindt zich dus op dit platform. Mobiel solliciteren wint dan ook steeds meer terrein. Al bijna één op de twee sollicitaties vindt plaats vanaf de mobiele telefoon (Werf&)! Met mobile recruitment richt je je specifiek op het adverteren van je vacature via mobiele apparaten. Zo bereik je potentiële kandidaten 24 uur per dag. Mobile recruitment brengt een aantal voordelen met zich mee.

Je:

 • Target de juiste mensen
 • Bereikt de gewenste doelgroep
 • Overtuigt de kandidaat om te solliciteren
 • Behaalt optimale resultaten middels retargeting


Daarbij beginnen steeds meer kandidaten hun zoektocht naar een baan via hun smartphone. Bij
internationaal onderzoek gaf maar liefst 89% van de werkzoekenden aan dat mobiele apparaten voor hen een belangrijke rol spelen in hun zoektocht. Deze vorm van recruitment is geen toekomstmuziek meer: je moet er nu mee aan de slag. Mobile recruitment gaat verder dan een mobielvriendelijke website. Lees verder en ontdek hoe je mobile recruitment inzet om de juiste kandidaten aan te trekken middels mobiel solliciteren.

Mobile recruitment | Adver-Online.nl

Deel deze pagina

Target de juiste mensen

Succesvolle recruitment valt of staat met een vacaturetekst, zo ook bij mobile recruitment. Creëer eerst een sterke vacatureavertentie met een overtuigende call-to-action. Schrijf de vacaturetekst voor je doelgroep. Zorg dat de schrijfwijze, maar ook in de inhoud van de vacature aansluit op je doelgroep. In hoofdstuk 3 lees je alles over het schrijven van een wervende vacaturetekst. Heb je nog geen duidelijk beeld van je doelgroep? Maak dan eerst een uitgebreide doelgroepanalyse. Zo weet je zeker dat je de juiste mensen target met jouw vacatureadvertentie. 


Mobiel solliciteren

Met mobile recruitment kun je twee kanten op: of je geeft kandidaten de mogelijkheid om te solliciteren via mobiele apparaten of je adverteert op mobiele website en apps, zodat zij jouw vacature hierop kunnen vinden. 

Geef je kandidaten de mogelijkheid tot ‘mobiel solliciteren’, dien je een
mobielvriendelijke website te hebben. Zo blijkt uit onderzoek van Google dat 48% van de gebruikers geïrriteerd raakt als ze op een website terechtkomen die niet mobielvriendelijk is. Nog eens 48% geeft aan dat een website die niet mobielvriendelijk is, hen het idee geeft dat het bedrijf de werkzaamheden niet serieus neemt. Maak je website dus mobielvriendelijk! 

Zorg dat kandidaten gemakkelijk door het wervingsproces begeleid worden. Laden sommige pagina’s niet snel of werken ze helemaal niet? Los het op! Bij mobiel solliciteren, en tevens bij alle andere vormen van recruitment, staat het
gebruiksgemak van de potentiële kandidaat voorop. Voorkom dat de kandidaat halverwege het sollicitatieproces afhaakt en geef hem of haar een gebruikersvriendelijke klantervaring!

 

Bereik je doelgroep middels programmatic adverteren

Je beschikt over een sterke vacaturetekst en je website is mobielvriendelijk. De volgende stap is het daadwerkelijk bereiken van je doelgroep. Zoals we eerder al aankaartten, bereik je jouw doelgroep door de vacature op verschillende relevante websites te plaatsen. In hoofdstuk 4 lees je welke soort websites de beste resultaten opleveren voor jouw bedrijf. Vervolgens bereik je jouw doelgroep dag en nacht middels programmatic adverteren. Dit houdt kort gezegd in dat systemen automatisch ‘bieden’ op advertentieruimte. ‘Programmatic’ betekent dan ook ‘automatisch’. Eigenaren van websites verkopen advertentieruimte als extra inkomstenbron. Door op deze ruimtes te adverteren, kun je veel potentiële kandidaten bereiken. Maar hoe bereik je de juiste kandidaten?


Realtime bidding

Hier komt realtime bidding om de hoek kijken. Systemen kijken realtime naar de intentie van de gebruiker en het bezoekersgedrag dat hij of zij vertoont. Enkele voorbeelden van relevante data zijn:

 • Welk apparaat gebruikt de kandidaat?
 • Hoe laat is het?
 • Welk bezoekersgedrag toonde de kandidaat op dit tijdstip in de afgelopen periode?
 • Is de kandidaat eerder in aanraking geweest met (de website van) de adverteerder?
 • Wat is het zoekgedrag van de kandidaat?
 • Wat zijn de demografische gegevens van de kandidaat?


Het systeem vergelijkt deze data vervolgens met de vooraf opgestelde
criteria van de adverteerder. Op deze manier bepaalt hij of het wel of niet relevant is om deze advertentieruimte in te kopen. 

Met mobile recruitment kun je ook
targeten op locatie. Deze vorm van targeting noem je ook wel geo-fence. Deze afbakening is zelfs al mogelijk vanaf een diameter van 50 meter. 

De verwachting is niet voor niets dat
programmatic adverteren uitgroeit tot de grootste marketingtechniek. Met programmatic adverteren bereik je je doelgroep dus op de juiste tijd, op de juiste plaats én met de juiste advertentie. Zo spendeer je jouw advertentiebudget optimaal. 

 

Overtuig de kandidaat

Middels programmatic adverteren heb je potentiële kandidaten bereikt. De kandidaat klikt op de advertentie en komt terecht op je landingspagina. Deze pagina is niet terug te vinden via het menu van de website, maar is speciaal bedoeld voor bezoekers die via advertenties of externe links op je website komen. Dit is het moment waarop je hem of haar moet overtuigen om ook de laatste stap te voltooien en daadwerkelijk te solliciteren. 

Op de
landingspagina kun je meer informatie over de vacature én over je bedrijf kwijt. Zorg dat de pagina er aantrekkelijk uitziet en een goede eerste indruk geeft van je bedrijf. Deze pagina is namelijk vaak de eerste aanraking van de kandidaat met jouw bedrijf. Voeg foto’s en (vacature)video’s toe om de werksfeer goed in kaart te brengen. Maak de kandidaat nieuwsgierig naar jouw bedrijf. Geef alle informatie overzichtelijk weer en voeg een duidelijke sollicitatiemogelijkheid toe. Een sterke recruitment landingspagina heeft een aantal voordelen:

 • Haal kwalitatieve sollicitanten binnen
 • Houd je conversiesucces bij 
 • Verhoog het aantal conversies
 • Bespaar kosten


Haal kwalitatieve sollicitanten binnen

Zorg dat de landingspagina goed aansluit bij de vacatureadvertentie. Zo voldoe je aan de verwachtingen van de kandidaat. Geef op de pagina ook antwoord op de vragen van de kandidaat en schets een realistisch beeld van de functie. Zo trek je alleen geschikte en geïnteresseerde kandidaten aan. 


Houd je conversiesucces bij

Met een landingspagina kun je goed je conversiesucces bijhouden met Google Analytics. Zo kun je bijtijds bijsturen en behaal je optimale resultaten met je recruitment landingspagina.

“If you can’t measure it, you can’t prove it.” – Dustin Stout


Verhoog het aantal conversies

Met een landingspagina krijg je een extra mogelijkheid om kandidaten te overtuigen om bij jou te solliciteren. Beschik jij over een sterke recruitment landingspagina? Dan is de kans groot dat je een stijging ziet in het aantal sollicitaties. 


Bespaar kosten

Sluit de landingspagina goed aan bij de vacatureadvertentie? In dat geval krijg je een goede beoordeling van Google Ads, waardoor de cost-per-click afneemt. Zo betaal je voor elke klik op je advertentie minder en bespaar je kosten. 


Retargeting voor de beste resultaten

Er zijn altijd kandidaten die wel op de vacatureadvertentie klikken, maar niet overgaan tot mobiel solliciteren. Toch heb je de mogelijkheid om deze kandidaten alsnog over te halen om wél over te gaan tot actie. Met retargeting laat je de vacature opnieuw aan deze bezoekers zien. Kandidaten die de eerste keer toen ze de advertentie zagen twijfelden, kun je hiermee over de streep trekken. Hiermee behaal je het beste resultaat met jouw advertentie.

Retargeting voor de beste resultaten | Adver-Online
Bron: BarnRaisers

Wat betekent...

Programmatic adverteren

Met programmatic adverteren biedt een systeem automatisch én realtime op advertentieruimte. Dit doet het systeem op basis van het gedrag van de gebruiker. 

Wist je dat...

Bijna één op de twee sollicitaties vanaf een mobiele telefoon plaatsvindt (Werf&, 2019)?

Overzicht hoofdstukken

Mobiel solliciteren