download (48)

De laatste ontwikkelingen in Job Marketing

Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat recruiters zich steeds minder concentreren op het vinden van talent en steeds meer op het verleiden ervan. Het employer brand en het gericht vermarkten van een baan zijn van groot belang voor het snel en effectief vervullen van een vacature met de geschikte kandidaat. Dit wordt ook wel vacature marketing of job marketing genoemd. We praten met Richard Lefferts en Bas Arxhoek, twee accountmanagers bij Adver-Online, over de laatste ontwikkelingen in job marketing.

Wat doen jullie bij Adver-Online?

Bas: Ik ben accountmanager. Ik adviseer bedrijven welke media ze het beste kunnen inzetten om zo de juiste doelgroep te bereiken. Het mooie aan mijn baan is dat je een eigen vaste klantenkring opbouwt en met veel klanten een leuke band opbouwt. Richard : Ik ben ook accountmanager. Ik werk net als Bas al meer dan 10 jaar voor Adver-Online. Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met recruiters en het proces om samen tot een op maat gemaakte oplossing te komen voor het specifieke HR vraagstuk.

“Jobmarketing: het gericht vermarkten van een baan aan een specifieke doelgroep door de inzet van de juiste media en middelen.”

Hoe hebben jullie in de afgelopen jaren job marketing zien veranderen?

Bas: Social Media is een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het vinden van de juiste kandidaten voor de specifieke vacature. Juist omdat we nu vaak de actieve en latente doelgroep willen aanspreken.

Richard: Job marketing is in de afgelopen jaren erg veranderd. Voorheen werden vacatures makkelijk ingevuld via print en vacaturesites, maar momenteel met de huidige krapte op de arbeidsmarkt gaat het steeds meer over het employer brand en het aanspreken van de gewenste doelgroep. Wij weten precies wat de laatste mogelijkheden en trends zijn in de markt op dit gebied en geven daar advies over.

Wat zijn nu de belangrijkste ontwikkelingen in job marketing? Wat werkt op dit moment?

Bas: Het inzetten van social media en het employer brand zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit moment. Het echt op maat bereiken en verleiden van uw specifieke doelgroep levert de beste resultaten op.

Richard: Het is belangrijk dat u zich online profileert als interessante werkgever. Dus niet alleen de specifieke vacature promoten, maar het bedrijf als totaal. Denk aan bedrijven zoals Google of Coolblue, zij profileren zich heel duidelijk als een aantrekkelijke werkgever. Mogelijkheden die u hiervoor kan inzetten zijn een werken-bij website, mobiel adverteren en gericht adverteren via sociale netwerken als Facebook & Instagram. Dit werkt op dit moment erg goed.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor 2018 op het gebied van job marketing?

Bas: De arbeidsmarkt wordt nog krapper, dus het zal nog moeilijker worden om de juiste kandidaten te vinden. Job marketing en het employer brand worden dus steeds belangrijker voor het vinden van goed personeel.

Richard: De belangrijkste ontwikkelingen voor dit jaar zijn naar mijn mening doelgroepgerichte campagnes. Dus niet alleen een vacature promoten bij uw specifieke doelgroep, maar uw bedrijf doorlopend profileren als aantrekkelijke werkgever.
Daarnaast is de candidate experience ook erg belangrijk voor het interesseren van uw doelgroep. Wat voor ervaring geeft u de kandidaat? Door het optimaliseren van het gehele sollicitatie en selectieproces heeft u meer kans op het interesseren, enthousiasmeren en laten solliciteren van de juiste kandidaten.

“Wij geven u uiteraard heel graag advies over de mogelijkheden van werven en hoe uw bedrijf onder de aandacht te brengen.”