shutterstock_1067595788-1024x683

Hoe schrijf je een dijk van een vacatureomschrijving?

Een vacatureomschrijving maken, het kan knap lastig zijn! Wij gaan jou hier een handje mee helpen. Natuurlijk, ze lijken onschuldig, want ze zijn immers overal en toch is het lastig. Alleen met behulp van een functieomschrijving zal je als werkgever niet optimaal profiteren van gekwalificeerde kandidaten, hier is meer voor nodig. Wij zullen jou in dit artikel een paar belangrijke do’s en don’ts vertellen.

 
 

Zorg ervoor dat de eerste alinea direct de aandacht trekt.

Wist je dat meestal alleen de eerste alinea van de functieomschrijving  gelezen wordt? Nu kan je jezelf afvragen wat dat met jou te maken heeft. Het zit zo; wanneer je graag toppers van kandidaten wilt binnenslepen, dan is er wel wat meer voor nodig dan alleen de basis beschrijvingen op papier te zetten. Het is namelijk jouw taak om de vacature te verkopen en dat gebeurt in de eerste alinea, hier moet een groot deel van de relevante informatie inzitten. Zo behoud je de aandacht van de potentiele kandidaat en zorg je ervoor dat zij verder lezen. Begin de vacature daarom vooral niet met de omschrijving van jouw bedrijf!

Verkoop het aanbod van het bedrijf.

Als je kandidaten met een bepaald kaliber en een bepaalde persoonlijkheid wilt trekken, beschrijf dan ook de bijzonderheden en voordelen van jouw bedrijf. Als voorbeeld als jouw bedrijf een lager loon biedt, maar daarentegen wel het voordeel van een flexibele werktijden biedt dan zal je dit moeten verkopen in de vacature. Hetzelfde kan worden gezegd over het groeipotentieel. Wanneer je van binnenuit de werknemers stimuleert om te kunnen groeien dan zullen zij al snel de carrièreladder beklimmen. Dit is tevens ook een leuke incentive voor in de functieomschrijving. De factoren die je ook mee kunt nemen in een vacature zijn de meningen van medewerkers. Vraag bijvoorbeeld wat diegene in de eerste plaats aantrokken heeft om bij jou te komen werken en wat houdt ze daar.

Houd het duidelijk en overzichtelijk.

Wanneer je een vacature maakt dan kan het zijn dat er te veel dingen verteld worden. Dit is niet altijd even handig, het kan namelijk verwarring creëren. Zorg dat alleen de kwaliteiten de er ‘echt’ toe doen in de vacature komen te staan. Het komt veel voor dat kandidaten afhaken op, wellicht wat minder belangrijke of bij te leren, eisen. De overbodige ‘eisen’ kunnen beter omschreven worden als toekomstperspectief, of houd deze in het achterhoofd voor later in het aannemingsproces. Zorg er ook voor dat je structureel blijft in de opbouw van de vacature. Als voorbeeld: begin met de functieomschrijving, dan de functie eisen, dan het aanbod + bedrijfsomschrijving en sluit af met de sollicitatie en contactinformatie.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van een goede functieomschrijving?

We helpen je graag!!