Interne mobiliteit stimuleren

5 tips om de interne mobiliteit te stimuleren binnen gemeenten

Waar haal je nog toptalent vandaan in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt? Precies, uit je eigen organisatie! Steeds meer gemeenten zien het belang van interne mobiliteit en zetten zich in om het talent van de huidige medewerkers te stimuleren. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? In deze blog geven we je 5 tips om de interne mobiliteit te stimuleren. Profiteer van onze tips en investeer in het personeel!

Het belang van interne mobiliteit

Een investering in het personeel is de beste investering die je kunt doen. Besteed je meer aandacht aan de ontwikkeling van het talent dat zich al in jouw organisatie bevindt, dan levert dat veel voordelen op. 

  • Het personeelsverloop neemt af;
  • De doorstroom binnen de organisatie neemt toe;
  • De productiviteit van de medewerkers neemt toe;
  • De werknemerstevredenheid neemt toe;
  • Je employer brand wordt sterker.


Bovendien los je niet alleen het tekort op de arbeidsmarkt op, maar bespaar je ook op kosten voor recruitment. Twee vliegen in één klap!

Tip 1: houd regelmatig ontwikkelingsgesprekken

Solliciteren op interne vacatures is in sommige organisaties nog een taboe. Doorbreek dit taboe door interne sollicitaties toe te juichen. Houd regelmatig gesprekken met je medewerkers over hun persoonlijke ontwikkeling. Vraag ze naar hun ambities en stel samen een persoonlijk ontwikkelingsplan op.

Tip 2: bied je medewerkers trainingen aan

Belofte maakt schuld. Heb je met medewerkers gesproken over hun ambities binnen het bedrijf? Bied ze dan ook trainingen en/of cursussen aan waarmee ze zich kunnen ontwikkelen binnen hun eigen vakgebied óf binnen een hele andere functie binnen de gemeente. Deze investering is niet alleen voordelig voor de medewerker, maar ook zeker voor jou!

Tip 3: laat medewerkers proeven van verschillende rollen

Dreigt er een tekort aan personeel in andere functies of afdelingen binnen de gemeente? Zorg dat je voorbereid bent op de toekomst en geef medewerkers de kans om mee te lopen bij verschillende teams en afdelingen. Zo kan de medewerker ontdekken of hij of zij een andere rol binnen de organisatie ambieert en wordt duidelijk hoe je je personeel flexibel in kunt zetten binnen de verschillende afdelingen.

Tip 4: creëer een intern vacatureplatform

Om de interne mobiliteit te stimuleren, is het aan te raden om een intern vacatureplatform te realiseren. Komt er een vacature vrij? Dan plaats je deze eerst op dit platform, voordat je de vacature via verschillende wervingskanalen verspreidt. Zo geef je het huidige personeel de kans om door te stromen binnen de organisatie en laat je zien dat je intern solliciteren stimuleert.

Interne mobiliteit stimuleren - vrouw kijkt op laptop

Tip 5: doe aan talent management

Hoe manage je het in-, door-, en uitstroomproces van medewerkers op dit moment? Wat zijn de doelstellingen van de gemeente en welke kwaliteiten heb je daarvoor nodig? Welke van deze kwaliteiten hebben jullie nu al in huis? Op deze vragen geef je antwoord met talent management. Breng in kaart wat je met het team wilt bereiken en hoe je het huidige personeel daarvoor in kunt zetten. Zo haal je het maximale uit het team.  

Lees ook: Doe nú aan talent management en kom sterker de crisis uit

Stimuleer de interne mobiliteit met de mobiliteitssoftware van HROffice

Wil je de interne mobiliteit stimuleren binnen jullie gemeente? Start je interne mobiliteitsbeleid met HROffice Mobility . Met de mobiliteitssoftware van HROffice geef je vorm aan het mobiliteitsbeleid van de gemeente. Hierdoor kunnen getalenteerde medewerkers sneller doorstromen en kun je ze voor langere tijd aan de gemeente binden.

Heb je nog vragen of ontvang je graag meer informatie over de mobiliteitssoftware? Neem contact met ons op! We vertellen je graag meer in een persoonlijk gesprek.