Recruitment marketing tips

6 recruitment marketing tips voor succesvolle job marketing

Je bent dringend op zoek naar een geschikte kandidaat voor jouw openstaande vacature, maar hoe vind je die? Met job marketing! Met deze vorm van marketing promoot je jouw vacature met de optimale mediamix, zodat je de juiste kandidaten bereikt. Benieuwd hoe dit in de praktijk werkt? Wij geven je 6 recruitment marketing tips waarmee je wél de ideale kandidaat bereikt!

Tip 1: Schrijf een wervende vacaturetekst

Alles staat of valt met een goede vacaturetekst. Dit is de eerste kennismaking van de kandidaat met jouw bedrijf. Bovendien kun je je met een vacature onderscheiden van concurrenten, waardoor je ze een stapje voor bent. Maar hoe schrijf je een aansprekende vacaturetekst voor jouw doelgroep?

Bepaal allereerst wie je precies zoekt en waar je deze kandidaten kunt bereiken. Een goede manier hiervoor is het opstellen van een candidate persona. Heb je jouw doelgroep goed in beeld, schrijf dan een korte en bondige functieomschrijving en benoem relevante functie-eisen. Vergeet ook niet jouw Employer Value Proposition te verwoorden!

Behoefte aan meer recruitment marketing tips m.b.t. het schrijven van een vacature? Lees in onze gratis whitepaper hoe je een succesvolle vacaturetekst schrijft. 

Tip 2. Kies de juiste job boards

Heb je de ultieme vacaturetekst opgesteld? Dan is het wel zaak dat je deze op de juiste manier verspreidt. Dit doe je met behulp van job boards: online vacaturebanken. We onderscheiden vijf soorten job boards: 

 •   Generieke kanalen: grootschalige, welbekende vacaturebanken;
 •   Nichekanalen: gericht op een specifiek vakgebied;
 •   Content websites: informatieve websites met doelgroepgerichte content;
 •   Regionale kanalen: gericht op een specifieke regio;
 •   Service websites: een gratis, online vacaturebank.

 
Welke job boards je kiest, hangt af van de criteria van de functie. Hoeft de kandidaat voor de functie niet aan een lange lijst criteria te voldoen en wil je vooral zoveel mogelijk mensen bereiken? Dan kies je voor generieke kanalen, zoals Monsterboard en Nationale Vacaturebank. Zoek je kandidaten uit een specifieke regio? Kies dan voor regionale kanalen, zoals Vacaturebank Arnhem of Vacaturebank Limburg. 

Tip 3. Maak strategisch gebruik van Google

Doe jij al aan Google recruitment? Zo niet, dan loop je een hoop kansen mis. Met deze vorm van recruitment maak je strategisch gebruik van de meestgebruikte zoekmachine van Nederland. Er zijn twee mogelijkheden binnen Google recruitment: het gratis banenplatform Google for Jobs en de betaalde dienst Google Ads.

Met behulp van Google Ads plaats je gericht advertenties in de zoekresultaten van potentiële kandidaten. Door specifiek te targeten op criteria als leeftijd, locatie en levensgebeurtenissen, sluit je ongeschikte kandidaten uit en bereik je alleen geschikte kandidaten!

Tip 4. Doe aan display advertising

Verspreid je jouw vacature middels een advertentie op Google, dan wil je natuurlijk wel dat deze opvalt tussen de concurrenten. Met display advertising maak je gebruik van diverse beeldadvertenties. Aantrekkelijke banners, video’s of afbeeldingen vergroten de brand awareness van je bedrijf en stimuleren conversie.

Meer weten over display advertising? Lees meer recruitment marketing tips op onze website.

Tip 5. Profiteer van de kracht van social media

Wie zit er tegenwoordig niet op social media? Dit is precies de reden waarom recruitment via social media zo effectief is. Met deze vorm van recruitment verspreid je je vacature op diverse invloedrijke platforms. Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram bieden verschillende advertentieopties, waarmee je specifiek kunt targeten op jouw doelgroep. Bovendien bereik je met social media recruitment niet alleen actief, maar ook passief werkzoekenden!

Recruitment marketing social media

Tip 6. Investeer in mobile recruitment

Hoeveel uur spendeer jij op je telefoon? Volgens onderzoek van SIDN zitten we maar liefst 60 uur per maand aan onze telefoon gekluisterd. Niet zo gek ook dat mobile recruitment een effectieve manier is om jouw boodschap, in dit geval je vacature, bij je doelgroep te krijgen. Daarbij wordt mobiel solliciteren ook steeds populairder. Steeds meer mensen solliciteren niet meer via desktop, maar via de mobiele telefoon. Speel hierop in en investeer in mobile recruitment!

Lees ook: 3 redenen om te investeren in mobile recruitment

Alle recruitment marketing tips op een rij

Wil jij de juiste kandidaten bereiken? Doorloop deze checklist en til jouw recruitment marketing naar een hoger niveau!

 1. Schrijf een wervende vacaturetekst 
 2. Kies de juiste job boards
 3. Maak strategisch gebruik van Google
 4. Doe aan display advertising
 5. Profiteer van de kracht van social media
 6. Investeer in mobile recruitment


Heb je nog vragen naar aanleiding van deze zes
recruitment marketing tips? Of kun je wel wat hulp gebruiken met job marketing? Neem contact met ons op! Onze specialisten staan voor je klaar.