diversiteit en inclusie

Zo haal je divers personeel binnen

8 juli 2022

Het succes van de organisatie staat of valt met de kwaliteit én de diversiteit van de medewerkers. Verrassende inzichten en innovatieve en onconventionele oplossingen komen voort uit een samenspel van zienswijzen, culturen, kennis en ervaringen.

Dus laten we ophouden met analyses en projectgroepen. Kennis is er na 50 jaar genoeg en iedereen brengt zijn eigen extra’s mee. Dat maakt het zo interessant.

Vind je als organisatie diversiteit op de werkvloer heel belangrijk? Betrek dan de hele organisatie hierbij. Wij helpen je op weg met een aantal praktische tips:


1. Sociale norm

Binnen je organisatie moeten alle werknemers weten wat de norm is (namelijk vóór diversiteit en tégen discriminatie) en wat die norm inhoudt (wanneer is er sprake van discriminatie?). Dit begint bij het management die het diversiteitsbeleid echt steunt en uitdraagt.


2. Een inclusieve vacature tekst

Denk goed na over de eisen die je stelt aan een kandidaat en hoe je die formuleert. Bekijk of bepaalde standaardkwalificaties echt noodzakelijk zijn voor een bepaalde functie. Zo voorkom je dat potentieel talent niet reageert.


3. Wees eerlijk en transparant over de selectiecriteria

Wees realistisch in je eisenpakket. Schrijf 7 punten op in plaats van 20. Dat kan je net die ene droom kandidaat opleveren. Want: onderzoek toont aan dat vrouwen ervan overtuigd zijn te moeten voldoen aan álle in de functie genoemde criteria. Mannen reageren al op vacatures als ze zich in enkele punten herkennen. Ook het maken van een candidate persona kan je erg helpen bij het opstellen van een objectieve selectiecriteria.


4. Objectief selecteren: beoordeel de sollicitaties met meer dan één persoon

Als je afgaat op de ‘klik’ met een sollicitant, dan loop je het risico dat je afgaat op (onbewuste) vooroordelen en stereotypen; zo ‘klikken’ mensen vaak beter met mensen die eenzelfde afkomst en achtergrond hebben als zijzelf. Ga daarom niet in je eentje alle binnengekomen cv’s bekijken maar schakel collega’s is of stel een divers sollicitatiecommissie in. Op deze manier wordt er objectief gekeken naar de competenties van kandidaten en zoeken jullie de persoon uit die het beste past bij de functie in plaats van de persoon die je het leukst vindt.


Klik hier en lees de sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) er op na

In deze code staan basisregels voor werving en selectie, een houvast voor elk bedrijf of organisatie die op zoek is naar nieuwe medewerkers. Het doel van de code is om zo transparant en eerlijk mogelijk de werving en selectieprocedure in te gaan. Het is niet verplicht om je aan de code te houden, maar raadzaam is het wel.