Docent voor de klas rechts

Maak de match. Laat de leerkracht eerlijk zien wie jij als onderwijsorganisatie bent

“Het gaat de komende jaren niet gemakkelijker worden om leerkrachten en docenten te vinden. Je zult bovendien alle zeilen moeten bijzetten om je goede krachten niet te verliezen aan het bedrijfsleven. Je employer branding is hierin key.” Dat is de mening van Richard Lefferts, arbeidsmarktspecialist bij AdverOnline. “Wie ben je? Hoe matchen je imago en je waardes met de wensen van de kandidaat die je zoekt? Durf hier met een open mind naar te kijken.”

Hoe vergroot je je succeskansen in het werven van onderwijskrachten?

De feiten liegen er niet om. Het tekort in het primair onderwijs is 8,1% en in het voortgezet onderwijs 5,1%. We hebben het dan over 7.700 fte en 3.800 fte. Pittig! De taak die hiermee samenhangt is tweeledig. Hoe zorg je ervoor dat geschikte kandidaten voor jou kiezen? En hoe kun je realiseren dat je werknemers blijven? Volgens Lefferts is employer branding een absolute sleutelfactor. “Je wilt hiermee je toekomstige leraren en je eigen team aanspreken. Bij employer branding draait alles om je identiteit. Je hebt bepaalde kernwaardes en het is belangrijk dat die waardes niet top-down zijn, opgelegd door de directie in een of ander mooi verwoord missiestatement. Je eigen werknemers moeten ieder woord uit je verhaal geloven en voelen. Dan werken ze graag op je school en zijn ze je grootste ambassadeurs.”

Hoe pas je bij elkaar?

Lefferts vervolgt: “Er moet een match zijn tussen hoe je als onderwijsorganisatie bent en hoe je wordt gezien. En dan is er nog de factor: wat willen kandidaat werknemers in mijn organisatie terugzien? Hierin rust de belangrijke opdracht voor beleidsvoerders en directie: kijk er met een open mind naar. Je vindt jezelf toch al gauw de beste school of onderwijsinstelling. Je schermt met resultaten en getallen. Maar daarin ben je niet onderscheidend. Vraag jezelf af: waarom hebben docenten voor hun vak gekozen? En hoe krijgt dat optimaal vorm in jouw onderwijsorganisatie? Maak dat inzichtelijk en je bent een heel eind op weg in het vinden van de succesvolle match.”

Wat vinden leraren (in opleiding) belangrijk? We noemen enkele belangrijke factoren.

  • Werken met jonge mensen en hun ontwikkeling volgen.
  • Kennis delen en de passie voor goed onderwijs.
  • Uitdaging in het werk en zelf ook kunnen blijven ontwikkelen.
  • Salaris en baanzekerheid.
  • Maatschappelijke betrokkenheid

Sterk employer brand

“Met deze factoren in het achterhoofd, geef je vorm aan je werkgeversmerk en ontwikkel je dit vervolgens door naar een wervingscampagne die je doelgroep recht in het hart treft. Vertel wat je te bieden hebt. “Als je het talent in werknemers ziet en benut, hoe blijkt dat uit je werkgeverschap? Als je inzet op een goede werk-privébalans, hoe werkt dat dan in de praktijk? Wat maakt het gedachtegoed dat je inclusief bent tastbaar? Ja, je maakt je hard voor het bieden van het beste onderwijs voor álle kinderen, maar hoé doe je dat dan? Wees hierin concreet. En durf ook gerust pijnpunten te noemen. Een goede werk-privébalans wordt steeds belangrijker. Maar laten we eerlijk zijn: de druk in het onderwijs is hoog en dat willen we niet bagatelliseren. Je kunt je onderscheiden door aan te geven wat je als school doet om de werkdruk voor je werknemers draaglijk te houden. Welke handvatten bied je aan en welke mogelijkheden heb je bijvoorbeeld in het kader van flexibiliteit? Dan kom je weer terug bij het stukje onderscheidend zijn. Vertel het verhaal van je medewerkers. En dan vooral het verhaal achter de voordeur. Ik bedoel daarmee te zeggen dat je gewoon het eerlijke verhaal vertelt. En beter nog: laat je eigen medewerkers dit vertellen!”

Vertel het echte verhaal

Wat maakt werken bij jouw onderwijsinstelling nu zo leuk? Waarom sta je iedere dag opnieuw voor de klas? Niemand kan het verhaal beter vertellen dan de leerkrachten zelf. Dat is de reden waarom testimonials in je arbeidsmarktcommunicatie zo goed werken. Lefferts geeft een voorbeeld. “Een potentiële kandidaat leest op je werken-bij site het verhaal van meester Luc. Hij staat voor de klas in groep zeven en vertelt dat het een grote klas is met best veel kinderen die extra aandacht nodig hebben. Gelukkig heeft hij een top klassenassistent en genieten ze er samen van hoe deze leerlingen sprongen maken. Ja, de werkdruk is pittig, maar hij voelt zich gehoord wanneer hij grenzen aangeeft. Hij houdt van het teamgevoel onder collega’s. Zo’n verhaal komt toch veel beter binnen dan wanneer je op de site in bulletpoints leest dat je op ondersteuning kan rekenen, er korte communicatielijnen zijn en de sfeer warm en hecht is?”

Zij-instromers vullen je team aan

Er is een specifieke doelgroep die extra aandacht verdient: de zij-instromers. Leerkrachten die in een ander vak of andere sector les willen geven of zich vanuit een ander beroep laten omscholen tot leraar. Nog voordat zij hun opleiding hebben afgerond, kunnen ze vaak al ervaring opdoen voor de klas. Deze deeltijdopleiding duurt twee jaar. In 2024 werkten er 2.244 zij-instromers in het onderwijs, in 2023 waren dat er 2.285.

Raak zij-instromers in hun eigen belevingswereld. Maak de connectie op basis van een eerlijk verhaal over wie je bent. Maak de match!

Zij-instromers zijn een waardevolle bron van nieuw talent voor scholen. Je bereikt ze echter niet op dezelfde manier waarop je bijvoorbeeld PABO-studenten aanspreekt. Ze kijken met een andere blik naar het vak van leraar. En maken bewust de keuze om hun skills in te zetten voor het lesgeven aan jonge mensen. Appeleer aan die maatschappelijke betrokkenheid en spreek de kracht aan die zij als zij-instromer inbrengen in jouw organisatie! Een zij-instromer uit de zorg heeft empathie en begeleidingsvaardigheden die goed passen in het onderwijs. Iemand met een technische achtergrond brengt praktijkkennis in van techniek of natuurkunde waar jouw leerlingen van zullen smullen. Vanuit een creatieve achtergrond appeleer je aan hun innovatiekracht en creativiteit.

Zij-instromers kunnen jouw school verrijken en je leerlingen heel veel bieden. Ze verdienen een plek in je jobmarketing campagne. “We hadden het eerder over ‘het verhaal vertellen’. Laat jouw verhaal ook een mooie afspiegeling van je medewerkers zijn. Ongeveer 70% zijn bevoegde leerkrachten, 30% zij-instromers. Laat ze beide aan het woord. Zij-instromers kiezen opnieuw en kiezen dan bewust voor een omscholing naar het onderwijs of een herintreding in het onderwijs omdat ze dat ‘iets betekenen voor de samenleving’ en ‘jongeren op weg helpen in deze maatschappij’ belangrijk vinden. Ik kan het niet genoeg benadrukken: vertel het verhaal.”

Van inzicht naar actie

Wil je als onderwijsinstelling leraren binnenhalen en -houden, zul je goed moeten nadenken over je employer branding. Alles draait om je identiteit. Er moet een match zijn tussen hoe je als onderwijsorganisatie bent en hoe je wordt gezien. Als vervolg daarop volgt de denkstap: wat willen kandidaat werknemers in mijn organisatie terugzien? Verdiep je in wat voor hen belangrijk is: werken met jonge mensen, goed onderwijs kunnen bieden, zelf blijven ontwikkelen, oog voor de werk-privébalans. Je maakt de connectie in je job marketing campagne wanneer je deze zaken als speerpunt neemt. Juist omdat dit een branche is waarin het om mensen draait, werkt het zo goed wanneer je het verhaal van je medewerkers vertelt. En vergeet hierin de specifieke doelgroep van zij-instromers niet. Raak ze in hun eigen belevingswereld. Maak de connectie op basis van een eerlijk verhaal over wie je bent. Maak de match!

Meer tips voor het strategisch werven van onderwijspersoneel?

Download snel onze whitepaper:

Of neem direct contact op met een van onze arbeidsmarkt experts voor een strategisch adviesgesprek op (023) 5530350. Wij zetten onze jarenlange ervaring in arbeidsmarktcommunicatie graag voor jou aan het werk!