Effectief werven op social media? Focus op je engagement rate

Effectief werven op social media? Focus op je engagement rate

Nieuwe collega’s werven via social media? Dat vraagt om meer dan het delen van vacatureteksten. Zeker jong talent zoals Gen Z wil geraakt worden door je content. Geen saaie vacatureteksten en loze beloftes, maar échte, inspirerende verhalen. In dit artikel lees je waarom de engagement rate zo belangrijk is én hoe je hiermee een krachtig werkgeversmerk bouwt dat de juiste kandidaten aantrekt.

Wat is de engagement rate bij social media recruitment?

De engagement rate, ook wel bekend als de betrokkenheidsratio, meet de mate van interesse die (potentiële) medewerkers hebben in je bedrijf. Denk aan het aantal volgers, likes en reacties op social media, maar ook aan alle andere interacties die zij ondernemen om hun interesse in je organisatie te tonen. Via Google Analytics meet je bijvoorbeeld hoeveel bezoeken op de website langer dan tien seconden duurden en waarbij een conversiegebeurtenis is gemeten, of waarin minimaal twee paginaweergaven zijn geteld.

De zichtbaarheid van je berichten wordt beïnvloed door algoritmes. Social media als Facebook, Instagram, TikTok en LinkedIn geven voorrang aan posts met veel interactie. Deze posts krijgen voorrang in de tijdlijn. Kortom: hoe hoger het engagement, hoe beter zichtbaar je content wordt.

Bij AdverOnline gebruiken we deze ratio om de prestaties van social campagnes te optimaliseren. Zo weten we welke campagnes effectief zijn en kunnen we onze klanten helpen om nog effectiever te werven.

Waarom is engagement ook belangrijk voor employer branding?

Om uit te leggen waarom engagement zo belangrijk is voor werkgevers, maken we even een uitstapje naar een actueel thema in recruitment: employer branding. Een sterk werkgeversmerk vertelt waarom iemand bij je organisatie wil werken en een hoge engagement rate laat zien dat die boodschap aankomt. Vooral voor Gen Z, de generatie geboren tussen 1997 en 2012, is dat relevant. Deze jongeren komen nu de arbeidsmarkt op. Zij zoeken niet alleen een baan, maar een werkgever die past bij hun waarden en identiteit en waarbij ze zich ‘betrokken’ voelen.

Engagement meet of je content resoneert bij de doelgroep. Posts over collega’s, organisatiecultuur of maatschappelijke impact leveren gewoonlijk veel reacties op. Dat is een teken dat je employer brand leeft en je boodschap aanslaat. En dat vergroot dan weer organisch je zichtbaarheid als werkgever op social media. Ook mensen die (nog) niet actief op zoek zijn naar werk, krijgen dan jouw posts te zien.

Kort gezegd:

  • Een sterk employer brand zorgt voor meer engagement
  • Een hoge engagement rate laat zien dat je employer brand werkt

De engagement rate is als het ware een barometer voor de aantrekkelijkheid van je organisatie als werkgever. Op basis van het engagement op je posts, kun je de employer branding strategie bijsturen.

Wil je meer weten over employer branding? Download onze whitepaper:
👉 Employer branding whitepaper

Vacature promotie is meer dan bereik

Als je vacatures promoot via social media, wil je méér dan bereik. Je wilt verbinding, zeker met Gen Z. Want pas als iemand zich herkent in je verhaal, overweegt diegene om te solliciteren. Om deze drie redenen wil je zoveel mogelijk engagement op de post van je vacature:

Onderzoek toont aan dat slechts 42% van de Gen Z’ers bedrijven vertrouwt. Om deze generatie effectief te bereiken, moeten bedrijven authentiek zijn. Als je medewerkers inschakelt om content te delen over hun werk en ervaringen, dan maak dat je organisatie menselijker en geloofwaardiger.

Posts met veel engagement worden vaker getoond op social media. Door aantrekkelijke en visuele content te delen, kunnen bedrijven niet alleen actief werkzoekenden bereiken, maar ook onder ogen komen bij passieve kandidaten, die openstaan voor nieuwe kansen.

Via comments, DM’s en reacties op je posts kun je in contact komen met potentiële kandidaten. Door te reageren op opmerkingen, vragen te beantwoorden en het gesprek aan te gaan, kun je een relatie opbouwen en de interesse van kandidaten vergroten.

Met vacature advertenties op social media kunnen bedrijven niet alleen vacatures invullen, maar ook een sterk werkgeversmerk opbouwen dat bovendien aantrekkelijk is voor de toekomstige generatie werknemers.

Eerst engagement, dan conversie

Veel bedrijven sturen op conversies: hoeveel mensen klikken op de vacature of solliciteren. Logisch, Maar wie alleen naar conversies kijkt, mist het grotere plaatje. Want betrokkenheid komt vóór actie. Zeker bij Gen Z, die veel waarde hecht aan zingeving, transparantie en cultuur. Ze willen weten of je organisatie écht bij hen past. En dat baseer je niet op één post, daar is een consistente employer branding strategie voor nodig.

De basis daarvan is je Employee Value Proposition (EVP): wat bied jij (toekomstige) werknemers echt? Denk aan ontwikkelmogelijkheden, zingeving in het werk en werkplezier. Een sterke EVP maakt je organisatie aantrekkelijk én herkenbaar.

👉 Meer weten? Download onze whitepaper over EVP:
Whitepaper Employee Value Proposition

8 Tips - Zo verbeter je de engagement rate

Wil je betere prestaties op je wervende social media posts? Maak dan gebruik van deze acht tips:

Zorg voor creatieve en visueel sterke posts die echt opvallen in de tijdlijn van werkzoekenden. Wissel af in formats zoals foto’s, video’s en carrousels. Video’s en persoonlijke verhalen van collega’s scoren het best.

Stimuleer reacties door vragen te stellen, polls of quizzen in te zetten. Reageer zelf actief op comments en DM’s, en betrek collega’s bij het liken, delen en reageren op posts.

Gebruik TikTok, Instagram Reels en LinkedIn Stories om op een snelle en toegankelijke manier je bedrijfscultuur, vacatures of een ‘dag in het leven van’-video te delen. Dit is vooral effectief om jong talent, zoals Gen Z, aan te spreken.

Werkzoekenden waarderen openheid. Deel eerlijke informatie over functie-inhoud, salaris, werksfeer en doorgroeimogelijkheden. Dit vergroot het vertrouwen én verhoogt de kans op kwalitatieve sollicitaties.

Experimenteer met posten op dagen en tijdstippen waarop je doelgroep actief is. Analyseer wat werkt en stem plaatsingsmomenten daarop af voor maximale zichtbaarheid.

Moedig sollicitanten of medewerkers aan om zelf content te delen (bijvoorbeeld via een campagne hashtag). Dit vergroot zowel engagement als bereik.

Verpak je boodschap in een kort verhaal. Denk aan een medewerker die vertelt hoe zij groeide binnen het bedrijf of waarom iemand voor je organisatie koos. Verhalen blijven hangen en maken je boodschap menselijk.

Analyseer welke formats en boodschappen het beste presteren en herhaal je succes. Kleine aanpassingen in tekst, beeld of call-to-action kunnen al een groot verschil maken in de engagement rate.

Conclusie

De engagement rate is veel meer dan een metric. Het is hét signaal dat jouw content aansluit bij je doelgroep. Het vertelt je of je verhaal resoneert, of je vertrouwen opbouwt bij je doelgroep en of je werkgeversmerk leeft.

Wie engagement serieus neemt, bouwt niet alleen aan zichtbaarheid, maar aan een duurzame relatie met talent.

Gebruikte bronnen: 

Indeed, Join Marketing, LinkedIn, Traffic Today, Glassdoor, Hubspot, Hootsuite, Universum Global, Cooler Insights, Harvard Business Review, The Times, WIRED, InfoPro Learning, 4 Corner Resources, Jackson and Frank, First Intuition. 

Wil je tips om jouw engagement rate te optimaliseren? 

📞 Bel met een van onze arbeidsmarkt experts: (023) 553 0350

Wij zetten onze jarenlange ervaring in arbeidsmarktcommunicatie graag voor jou aan het werk!

Wil je tips om jouw engagement rate te optimaliseren?

📞 Bel met een van onze arbeidsmarkt experts:

(023) 553 0350

Wij zetten onze jarenlange ervaring in arbeidsmarktcommunicatie graag voor jou aan het werk!