Employer branding - collega's vergaderen

Employer Branding: hoe stem je je vacaturetekst af op je werkomgeving

Je kunt je nog zo mooi voordoen in je vacaturetekst, maar als je employer brand uit diezelfde vacaturetekst niet aansluit op je daadwerkelijke werkomgeving, raak je die nieuw geworven werknemer binnen no time weer kwijt. Daarom deze keer een uitvoerig artikel over hoe jij ervoor zorgt dat je employer branding klopt van voor- tot achterdeur. Doe er je voordeel mee!

Employer branding betekenis

Wat is employer branding dan precies? In de basis is het de reputatie van jouw bedrijf als werkplek, maar ook de manier waarop jouw werknemers jou als werkgever zien.

Dit vertaalt zich naar de manier waarop jij jouw bedrijf in de markt zet richting werkzoekenden, maar ook naar je huidige werknemers. Hoe beter dit gaat, hoe makkelijker je toptalent aantrekt én behoudt. Maar het tegenovergestelde geldt ook: hoe slechter dit gaat, hoe eerder je talent afschrikt.

86% van de werkende mensen zou niet willen werken voor een bedrijf met een slechte reputatie naar de buitenwereld, of naar voormalige werknemers. 

Tijd dus om eens goed na te denken over jouw employer brand! 

Lees ook: Meet de ervaringen van je werknemers met de employer experience index

Start met een strategie

Een goede uitwerking begint met een goed idee. Start daarom bij het ontwikkelen en uitrollen van je employer branding strategie.

Met deze strategie krijg je grip op de reputatie van je bedrijf en kun je dit in positieve zin veranderen. Als resultaat trek je beter talent aan, verlaag je de cost per hire en de doorstroom van personeel binnen je organisatie.

Stem deze strategie af, en kijk hiervoor naar op de volgende punten:

  • Unieke waardepropositie van je bedrijf: check wat dit is en hoe je deze het beste naar voren kan laten komen binnen je organisatie.
  • Employer brand audit: peil hoe je ervoor staat met interne vragenlijsten, social media checks en via reviews, bijvoorbeeld op websites als Glassdoor.
  • Employer value proposition: stel deze op en hou je eraan. Hier sta je voor als bedrijf, dus draag het vooral ook uit.
  • Huidige werknemers: interview ze en gebruik hun testimonials op je website.
  • Onboarding process: bekijk hoe dit eruit ziet en hoe je dit kunt verbeteren.
  • Leer- en ontwikkelmogelijkheden: zorg dat jullie deze mogelijkheden bieden.
  • Bedrijfsverhaal: gebruik video’s, blogs, foto’s en slideshows om je verhaal te vertellen aan de wereld.

 
Neem al deze topics mee bij het opstellen van je strategie, en rol deze vervolgens uit binnen en buiten je bedrijf.

Branding in je vacaturetekst

Nu je nagedacht hebt over je employer branding strategie, kun je aan de slag met je vacatureteksten. Deze tekst vormt de eerste indruk die je potentiële nieuwe werknemer krijgt van je bedrijf. 

Neem mee wat je geleerd hebt uit de inventarisatie rondom je employer branding strategie en verwerk het in je vacaturetekst. Stem het woordgebruik en de omschrijvingen af op hetgeen je wilt uitdragen, en op de doelgroep. Werk je in een marketingomgeving, dan schrijf je in andere taal en spreek je de potentiële kandidaat die je zoekt toch anders aan dan als je iemand zoekt voor bij een advocatenkantoor. 

Bekijk ook wat de pullfactoren zijn voor de functies die je zoekt, en kijk of je die af kunt stemmen op je employer brand. Is werksfeer bijvoorbeeld erg belangrijk? Laat dan zien (middels tekst of video) welke werksfeer er bij jullie op kantoor hangt. 

Zoek de perfecte balans tussen over- en underpromise. Je wilt namelijk voorkomen dat je iets belooft dat je niet waar kunt maken, maar ook dat je jouw bedrijf en organisatie onderdoet. Eigenlijk wil je gedurende de hele employee lifecycle dat je promise aansluit op de werkelijkheid voor elke werknemer. Doe je het goed? Dan kan dit niet misgaan. 

Lees ook: Hoe schrijf je de beste vacaturetekst?

Employer branding video

Een goede manier om je employer brand uit te dragen als eerste indruk, is door het gebruik van video. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Zo laat je bijvoorbeeld meteen zien hoe de sfeer is bij jou op kantoor, of wat iemand kan verwachten die nieuw bij jullie in dienst komt. 

Zorg wel dat je jouw vacaturetekst goed laat aansluiten op je vacature video. Wederom geldt: voorkom valse beloftes. Ook op beeld, of misschien juist. Want toon je een ongedwongen werksfeer in tekst en beeld, maar blijkt je daadwerkelijke werksfeer toch wel vrij strikt te zijn? Dan kan je natuurlijk verwachten dat jouw pas geworven werknemer zo weer de deur uitloopt.  

Branding op de werkvloer

Wil je jouw employer brand verbeteren? Begin op de werkvloer! Jouw brand heeft immers voor een groot deel te maken met de manier waarop jouw personeel jou als werkgever ziet. 

Voer bijvoorbeeld een tevredenheidsonderzoek uit onder je werknemers. Zo ontvang je niet alleen hele waardevolle informatie om je brand te verbeteren, maar laat je ook zien dat je het belangrijk vindt dat je personeel tevreden is. 

Zorg dat je n.a.v. het onderzoek ook daadwerkelijk stappen onderneemt om de tevredenheid te verbeteren. Met een sterk employer brand trek je namelijk niet alleen kandidaten aan, maar behoud je ook je huidige personeel. Nieuw personeel werven kost je immers een hoop tijd en geld. Wees dus zuinig op je werknemers en zorg dat waardevol menselijk kapitaal behouden blijft!

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email