Job marketing 101: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Selecteer hoofdstuk:

Job marketing 101

In deze digitale wereld speelt marketing een steeds belangrijkere rol. Waarom zou je marketing niet ook gebruiken binnen recruitment? Nieuw personeel werven is immers lastig. Je bent op zoek naar de ideale kandidaat voor de openstaande functie. Maar waar vind je die kandidaat en hoe bereik je hem? Dit is waar job marketing om de hoek komt kijken. Job marketing draait om het promoten van jouw vacature met de optimale mediamix, zodat je de juiste kandidaten bereikt. Deze vorm van marketing beslaat de volgende facetten:

 

Met job marketing, of recruitment marketing, verdiep je je in de gewenste doelgroep. Zo ben je in staat een aansprekende vacaturetekst te schrijven. Vervolgens zend je de vacature naar de juiste doelgroep via de kanalen waarop zij actief zijn. Je kiest het job board dat het beste bij de openstaande functie én jouw bedrijf past. Plaats je de vacature bijvoorbeeld op één van de grootste generieke kanalen, zoals Indeed? Of kies je één van de nichekanalen en richt je je op een specifieke doelgroep?

Daarnaast kun je de vacature bij je doelgroep krijgen, door mooie uitingen uit te zetten via diverse kanalen. Denk aan: Google, social media en op mobiele apparaten. Zo vind je de perfecte kandidaat voor jouw vacature! 

Matthew Jeffrey:

“Recruitment is marketing. If you’re a recruiter nowadays and you don’t see yourself as a marketer, you’re in the wrong profession.”

Deel deze pagina

Waarom job marketing werkt

Allereerst zal het je niet verbazen dat maar liefst 75% van de werkzoekenden zijn zoektocht op Google begint. Je kunt je voorstellen dat, als je hier niet op inspeelt, jouw vacature verdwijnt tussen de andere vacatures. Daarbij toont Onderzoek van Randstad uit 2018 aan dat 62% van de kandidaten eerst op social media zoekt. Met recruitment marketing adverteer je op de kanalen waar jouw doelgroep actief is. Zo bereik je de juiste kandidaten. 

Job marketing 101 - Adver-Online

Optimaliseer de kandidaatervaring

Door de kandidaat in diverse keren in de online journey met jouw vacature in aanraking te laten komen, maak je hem alvast warm. Wanneer de kandidaat al bekend is met je vacature, is de stap om te solliciteren een stuk kleiner. Met job marketing begeleid je de kandidaat langzaam maar zeker naar de beslissing om te solliciteren.

Trek de juiste kandidaat aan

Nieuw personeel werven? Richt je op de juiste kandidaten! Job marketing is doelgroepgericht. Je richt je op een specifieke groep kandidaten door de vacature voor de ideale kandidaat te schrijven. Daarbij zet je de vacature in de markt op plekken waar jouw ideale kandidaat te vinden is. Zo zorg je ervoor dat je alleen geschikte kandidaten aantrekt. Dit scheelt jou een hoop tijd en geld bij het selecteren van de juiste kandidaten.

Wat betekent...

Job marketing

Met job marketing (of recruitment marketing) positioneer je een baan op aantrekkelijke wijze voor een specifieke doelgroep middels de juiste mediamix. 

Overzicht hoofdstukken

Job marketing 101: Wat is het en waarom is het belangrijk?